Gehaktballen op z’n Luiks (Boulettes Liègeois)

BY FRANS VAN DER LEY


Ook bekend als Boulettes au sauce Lapin of Luikse (gehakt)ballen

BENODIGHEDEN :

 Braadpan
 Mes
 2x Mengkom
 Siliconenspatel
 Snijplank
 Zeef
 Soeplepel
 
 

 BENODIGHEDEN INGREDIËNTEN GEHAKT:

Gehakt: 500gr H-O-H gehakt (kan ook rund met lam zijn)
 ½ sjalot
 1 teentje knoflook
 100gr brood
melk
 1 takje krulpeterselie
  1 klont(je) roomboter
 ei
 zout & peper


BENODIGHEDEN INGREDIËNTEN SAUS:

 2 el bruine basterdsuiker
 3 el (wijn)azijn
 water
 200gr ui
 tijm
 laurierpoeder
 marjolein
 1 ½ – 2 el Luikse stroop (fruitbasis)
 handje (ongeveer 40) krenten

 

 

Bereidingswijze:

 

Snij de korsten van het brood en leg het brood in de melk om te weken. Hak de halve sjalot, het teentje knoflook, de krulpeterselie
zeer fijn. Meng het geheel door het gehakt samen met het ei, brood, zout en peper en maak hier 8 gelijke ballen van.
Doe boter in de pan en wacht tot deze sist en leg de ballen er in, maar zorg dat deze niet tegen elkaar kleven.Draai de ballen
na twee minuten om. Als ze zijn aangebraad, haal ze uit de pan en doe ze in aluminium folie. en doe nogmaals op volvermogen.
Voeg de azijn, suiker, ui, tijm, laurier en marjolein toe en vermeng met het bakvet en een scheutje water. Als het pruttelt, leg de ballen
er weer in en voeg water toe tot dat de ballen tot de helft in het vocht zitten. Pruttel op een laag pitje en check na 20 minuten op gaarheid.
Neem de ballen uit de pan, doe ze weer in de aluminiumfolie en giet de saus door een zeef met een siliconenspatel zodat het geheel glad wordt.
Voeg het geheel in de pan en doe de stroop en de krenten erbij. Laat het geheel even in koken zodat het kan binden en leg de gehaktballen
terug en laat even zachtjes door sudderen.

EET SMAKELIJK!

Geef een reactie